Miód gryczany - właściwości zdrowotne i przeciwwskazania
Miód gryczany - właściwości zdrowotne i przeciwwskazania

Czym jest miód gryczany i na jakie dolegliwości jest polecany?

Miód gryczany to złocisty wyrób, pełny naturalnych składników, bogaty w wartości odżywcze i właściwości lecznicze, które niezaprzeczalnie muszą znaleźć się w diecie osób, które chcą żyć zdrowiej. Wyrób ten produkowany jest przez pracowite pszczoły w letnich miesiącach z nektaru kwitnących w różnych kolorach kwiatów gryki, co nadaje mu charakterystyczny zapach oraz smak, który na długo pozostaje w pamięci. Uważa się go za jeden z najzdrowszych miodów. Na co dobry jest miód gryczany? Warto się nim zainteresować, aby wzmocnić całe swoje ciało zarówno w okresie jesienno-zimowym, kiedy pogoda sprzyja przeziębieniu, ale też sprawdzi się doskonale, jako dodatek wprowadzony na stałe do diety osób, które zmagają się z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Warto wspomnieć, że ten niecodzienny produkt znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni jako zamiennik cukru i prozdrowotny superfood, ale także może przydać się w codziennej pielęgnacji skóry oraz włosów.

Jaki jest miód gryczany?

To co wyróżnia miód gryczany wśród innych miodów to charakterystyczny, bardzo intensywny smak, który na zawsze zostaje w pamięci. Już w chwili otwarcia słoiczka można w myślach przenieść się na kolorową łąkę, pełną kwitnących kwiatów gryki, ponieważ zapach tego przetworu jest niezwykle intensywny, wręcz ostry. Stosunkowo ciężko jest zdecydować się na ten wyrób w “ciemno”, ponieważ ludzie dzielą się na tych, którzy kochają miód gryczany i tych, którzy nie potrafią go przełknąć. Generalnie smak tego miodu można przyrównać do korzennego i ziołowego, bo jest zarówno słodki jak i ostry, z piekącym posmakiem na końcu. Z tego powodu często nie smakuje dzieciom, jednak ze względu na jego właściwości lecznicze warto dać mu szansę.

 

Dodatkowo sam kolor zdrowego miodu gryczanego jest wyjątkowy - wyróżnia go piękna ciemnobrązowa barwa i ziarnista konsystencja, co pomoże z łatwością odróżnić go od innych miodów. Zaraz po zakupie miód gryczany będzie płynny, ale z czasem wytrącają się w nim kryształy cukrów, co powoduje zmianę jego postaci. Z czasem miód może stać się ciemniejszy, nawet czarny. Nie należy jednak przejmować się krystalizacją miodu, ponieważ to całkowicie normalne zjawisko, które nie ma wpływu na jego właściwości zdrowotne. Aby miód wrócił do swojej płynnej formy wystarczy podgrzać słoik w garnku z ciepłą wodą, jednak należy pilnować, aby temperatura wody nie przekroczyła 40 stopni.

miód gryczany

Co zawiera miód gryczany?

Jak każdy miód, ten z gryki to bomba prozdrowotnych składników, które pomogą twojemu organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu, wspierając go w wielu procesach przemiany materii. Decydując się na wdrożenie do swojej diety miodu gryczanego warto uświadomić sobie, co stoi za jego właściwościami zdrowotnymi. Najważniejszymi składnikami jest łatwo przyswajalne żelazo, magnez oraz rutyna, która nie jest dostępna w innych rodzajach miodu. Dodatkowo możemy w nim znaleźć cały szereg witamin z grupy B, witaminę C oraz składniki mineralne, tj. : potas, sód, fosfor, cynk, miedź, krzem, mangan, bor, które są z niego wyjątkowo łatwo przyswajane i wykorzystywane przez organizm. Poza tym w miodzie gryczanym można znaleźć również substancje wspierające odporność oraz enzymy: amylazy, fosfatazy i inwertazy.

Na co dobry jest miód gryczany?

Miód gryczany ze względu na swoje zdrowotne właściwości doskonale sprawdza się jako wsparcie dla układu odpornościowego, dlatego warto sięgać po niego podczas przeziębienia oraz przy ogólnym osłabieniu organizmu. Naturalna dawka witamin na pewno przyda się podczas takiej kuracji.

 

Na jakie dolegliwości jest miód gryczany? Ten produkt jest fenomenalnym wsparciem dla serca oraz naczyń krwionośnych, wzmacniając siłę skurczu mięśnia sercowego. Dzięki dużej zawartości żelaza i witaminy C świetnie sprawdza się podczas leczenie niedokrwistości i miażdżycy. Wspiera także krążenie krwi poprzez oczyszczanie i wzmacnianie naczyń, co pomaga w walce z istotną chorobą - miażdżycą.

 

Ponadto wspomaga pracę wątroby, która jest niezwykle istotnym narządem odpowiedzialnym za detoksykację i filtrację krwi. Konsekwencją tego jest również usprawnienie pracy żołądka i jelit oraz układu krążenia.

 

Miód z gryki doskonale sprawdza się także jako antyoksydant, zapobiegając powstawaniu wolnych rodników w organizmie, co opóźnia proces jego starzenia. Warto również pamiętać, że miód gryczany ma też właściwości przeciwzapalne i wspomaga leczenie ran.

Gdzie jeszcze można wykorzystać miód gryczany?

Miód gryczany dobry jest na wiele schorzeń, ale zasługuje na naszą uwagę nie tylko z tego względu. Może być wykorzystywany nie tylko w kuchni oraz jako dodatek do domowej apteczki, ale także jako kosmetyk. Ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne doskonale sprawdzi się w leczeniu ran oraz wspomaganiu regeneracji naskórka, zapobiega również tworzeniu się blizn. Z tego względu wykorzystywany jest w leczeniu trądziku. Dodatkowo jeśli użyty zostanie w kosmetykach na twarz, to pomoże ją wygładzić oraz wzmocnić jej strukturę. Miód gryczany ma także właściwości przeciwzmarszczkowe, dlatego doskonale sprawdza się w maseczkach, peelingach oraz balsamach dla skóry dojrzałej.

 

Na co jeszcze pomaga miód gryczany? Ten wielofunkcyjny produkt sprawdzi się także podczas codziennej pielęgnacji włosów, ponieważ wzmacnia ich strukturę, odbudowuje końcówki, działa przeciwłupieżowo, a ponadto pomaga sprawnie oczyścić skórę głowy.

Jak stosować miód gryczany?

Miód gryczany może być wykorzystany na wiele sposobów! Najważniejszą zasadą o jakiej należy pamiętać, jest ochrona miodu przed wysoką temperaturą, w przeciwnym razie zniszczone zostaną substancje odżywcze, które tak bogato w nim występują. Dlatego też nie należy podgrzewać miodu gryczanego do temperatury wyższej niż 40 stopni. Aby dodać miód do herbaty czy wody, należy kontrolować ich temperaturę, to samo tyczy się również gorących potraw i sosów.

 

Miód gryczany świetnie sprawdzi się jako dodatek do zdrowych słodyczy, jogurtów, owsianek oraz kanapek. Sprawi, że posiłek będzie pyszny oraz zdrowy, co niewątpliwie pomoże w dążeniu do wymarzonej sylwetki i w utrzymaniu odpowiedniej kondycji ciała.

Miód gryczany - przeciwwskazania

Dzieci poniżej 1 roku życia nie powinny spożywać żadnego rodzaju miodu, ponieważ istnieje duża szansa na zatrucie toksyną produkowaną przez Clostridium Botulinum, która może być w nim obecna. Dodatkowo należy pamiętać o tym, że miód gryczany mimo, że jest bardzo zdrowo to, zawiera ogromne ilości cukrów prostych - fruktozy i glukozy. Dlatego też przeciwwskazany jest dla osób z nietolerancją fruktozy i cierpiących na fruktozemię oraz chorych na cukrzycę.

 

Ten produkt powinien być przechowywany w odpowiedni sposób, ponieważ w przeciwnym razie może utracić swoje właściwości zdrowotne, co spowodowane jest zniszczeniem jego unikalnych składników. Najlepszym rozwiązaniem jest schowanie go w ciemnym oraz chłodnym miejscu, do którego nie mają dostępu promienie słoneczne. Temperatura, w której powinien zostać przechowywany miód nie powinna przekroczyć 18 stopni.



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium