Masło ghee - jak zrobić i jakie ma właściwości
Masło ghee - jak zrobić i jakie ma właściwości

Masło ghee, czyli inaczej rodzaj masła klarowanego, które używane jest w najlepszych restauracjach przez kucharzy na całym świecie. Jest to produkt, który powinien zagościć w domu każdej osoby, która dba o zdrowie dietę oraz dobrą kondycję siebie oraz swoich bliskich. Czy wiesz jak je zrobić i wykorzystać w domu? Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, możliwość jego zastosowania jest ogromna. Masło klarowane Ghee to najzdrowszy tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, który możesz użyć w kuchni do smażenia, pieczenia oraz duszenia wielu potraw. Dodatkowo Ghee może zastąpić klasyczne masło, bo jest zdrowsze, a ponadto ma długą datę przydatności do spożycia i nie musi być przechowywane w lodówce. Jeśli jeszcze go nie znasz, koniecznie musisz wypróbować masło klarowane Ghee w swojej kuchni. W tym artykule przedstawimy ci pokrótce jak zrobić masło ghee w domu, jakie ma właściwości oraz zastosowanie. Zapraszamy do lektury.

Co to jest masło klarowane?

Historia masła klarowanego ma tysiące lat, a produkt ten wykorzystywany był na wielu terenach świata, m.in. w Azji, Afryce oraz na Bliskim Wschodzie. Technika jego przygotowania opiera się na tym samym sposobie, ale w zależności od regionu masło klarowane różni się nieznacznie. Najczęściej stosowane było w Indiach przy tradycyjnych potrawach ich kuchni. Z tego też regionu wzięło się masło ghee. Jest to produkt lekkostrawny, który może być przechowywany przez długi okres czasu i się nie zepsuje. Masło Ghee nie jełczenie oraz nie utlenia się, a jest o wiele bardziej wydajne niż zwykły olej. Jedna łyżka Ghee zastąpi 4 łyżki oleju.

Ghee to produkt pochodzący ze zwykłego masła, który utrzymuje się poprzez bardzo powolne ogrzewanie. Proces ten ma na celu usunięcie wody oraz pozostałych składników mleka czyli białka kazeiny oraz cukru – laktozy, podczas ogrzewania się na powierzchni naszego masła wytrącają się cząsteczki stałe w postaci piany, którą regularnie należy usuwać. Po zakończeniu klarowania masła pozostały produkt należy przelać do naczynia.

Masło klarowane Ghee działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, detoksykująco i wzmacnia odporność. Dodatkowo wspomaga trawienie oraz przyspiesza metabolizm całego organizmu, obniża poziom cholesterolu we krwi, oraz reguluje kwasowość soku żołądkowego. Dzięki dużej zawartości tłuszczy, usprawnia też transport oraz wchłanianie witamin A, D, E, K. Masło Ghee wpływa także na mózg, wzmacniając połączenia neuronowe, narząd wzroku oraz na tkankę łączną, którą uelastycznia. Najlepsze jest w nim to, że sam możesz wykonać je w domu.

Masło ghee - jak zrobić i jakie ma właściwości

Cechy charakterystyczne masła klarowanego Ghee

Typowe masło klarowane powinno być przejrzyste, mieć żółty kolor oraz leciutko orzechowy smak. Natomiast masło Ghee powstaje w trochę innym procesie, ze względu na dłuższy czas ogrzewania i dzięki temu ma intensywnie orzechowy smak oraz znacznie ciemniejszy kolor. Masło klarowane Ghee ma głęboki, śmietanowo - maślany aromat, który poprawia smak każdej potrawy, do której go dodajemy. Generalnie w zależności od regionach świata masło klarowane może delikatnie między sobą się różnić

Skład masła klarowanego Ghee

Masło klarowane Ghee to praktycznie, czysty tłuszcz, bo jedynie 0,3% stanowi białko, a kolejne 0,3% stanowi woda. W 63% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, kolejne 27% to nienasycone kwasy tłuszczowe. Pozostała część stanowią witaminy: A, D, E, K oraz cholina i składniki mineralne - fosfor, cynk, miedź, potas, siarka, wapń, sód, żelazo. Masło Ghee nie zawiera węglowodanów, ani błonnika. Co ciekawe brak jest w nim złego cholesterolu, ale także kazeiny, laktozy i glutenu. Z tego powodu masło klarowane Ghee jest doskonałym wyborem dla osób z nietolerancją tych składników, lub na diecie bezmlecznej.

Właściwości masła klarowanego Ghee

Masło klarowane jest bardzo wydajne, trwałe, zdrowe, a do tego smaczne i uniwersalne do wielu potraw. Ma także długi termin przydatności do spożycia, który wynosi od 6 do 12 miesięcy. Jak to możliwe? Wszystko zawdzięcza niskiej zawartości wody, co chroni masło przed rozwojem bakterii, które odpowiedzialne są za psucie się żywności. Ponadto masło klarowane Ghee ma wysoki punkt dymienia - powyżej 250 stopni. Oznacza to, że zacznie się palić dopiero po przekroczeniu tej temperatury. Dzięki tym właściwościom masło Ghee można smażyć bez obaw, że powstaną szkodliwe związki. Warto zauważyć, że klasyczne masło oraz oleje roślinne mają znacznie niższy punkt dymienia.

Właściwości lecznicze masła Ghee

Jak już dobrze wiemy masło klarowane wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, wspomaga pracę wielu układów oraz reguluje gospodarkę hormonalną. Ma ono właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgorączkowe, dzięki czemu reguluje funkcjonowanie układu immunologicznego organizmu. Masło klarowane Ghee ma wpływ na hamowanie syntezy substancji (prostaglandyn, leukotrienów ) prozapalnych, dzięki czemu można z jego pomocą zmniejszyć objawy chorób autoimmunologicznych. Warto zapamiętać, że dodatek masła klarowanego poprawia wchłanianie ekstraktów ziołowych.

 

Układ pokarmowy

Masło Ghee przyspiesza regenerację oraz proces gojenia się ran, szczególnie tych, które powstają w układzie pokarmowym, np. owrzodzeń żołądka i jelit, a także zapalenia dwunastnicy. Dzieje się to dzięki obecności kwasu masłowego oraz dodatkowym właściwościom immunomodulującym masła klarowanego Ghee.

Bardzo ważną właściwością masła klarowanego jest jego wpływ na przebieg trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych. Obecne w nim kwasy tłuszczowe, odżywiają enterocyty oraz pomagają w pozbyciu się toksyn z przewodu pokarmowego. Masło klarowane pomaga przyspieszyć metabolizm i zwiększa wykorzystanie przez organizm zmagazynowanego tłuszczu, co wspomaga proces odchudzania i detoksykacji. Warto wprowadzić go do diety, jeśli chcemy poprawić jakość naszych potraw i w zdrowy sposób zgubić kilka kilogramów, albo utrzymać prawidłową wagę. Dodatkowo masło klarowane Ghee wspiera pracę istotnego narządu jakim jest wątroba, bo nie obciąża jej i reguluje jej funkcję detoksykacyjną.

Układ krążenia

Stosowanie masła klarowanego nie niesie ryzyka nabycia chorób układu krążenia. W jego składzie nie ma także utlenionego cholesterolu, który indukuje rozwój miażdżycy. Jest to więc produkt bezpieczny dla osób z nadwagą oraz chorobami układu krążenia. Co więcej Ghee zapobiega rozwojowi choroby wieńcowej.

Układ nerwowy

Obecne w składzie masła klarowanego kwasy tłuszczowe wspierają działanie mózgu i poprawiają zdolność koncentracji. Regularne stosowanie masła Ghee poprawia także pamięć ileczenie choroby Alzheimera.

Pozostałe właściwości lecznicze masła klarowanego Ghee

Dodatkowo dzięki obecności witamin K i D, regularne stosowanie masła Ghee pomaga wzmocnić układ kostny. Masło to reguluje też gospodarkę hormonalną całego organizmu oraz pracę układu immunologicznego. Ghee przecież działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, dlatego można stosować go przy chorobach układu oddechowego, gorączce czy anemii. Co więcej wspomaga też funkcjonalność stawów i hamuje przedwczesne starzenie się.

Masło ghee - jak zrobić i jakie ma właściwości

Jak zrobić masło klarowane Ghee?

Aby samodzielnie wykonać masło klarowane musimy przygotować 3 kostki masła oraz rondel o grubym dnie. Masło warto pokroić na mniejsze kostki, wrzucić do rondelka, a następnie postawić na małym ogniu i mieszać, aż do roztopienia. Następnie należy gotować je od 30 do 40 min, tak aby cała woda zdążyła się wygotować. Jak poznać, że nasze masło jest już gotowe? Gdy cała woda wyparuje, nie będziemy już słyszeć charakterystycznego dźwięku gotującej się wody, a ponadto bąbelki wydobywające się z głębi garnka ulegną zmniejszeniu, a całość zaczyna przywierać do dna. Kolejno należy wyłączyć ogień i delikatnie zebrać białą pianę, która obecna jest na powierzchni, można ją przełożyć do miski lub po prostu wyrzucić. Czynność tę należy powtarzać, aż powierzchnia tłuszczu zostanie zupełnie oczyszczona. Następnie masło klarowane należy pozostawić na około godzinę, co pozwoli stałym cząsteczkom zgromadzić się przy dnie rondelka. Po tym czasie można delikatnie i powoli przelać masło do miski, uważając przy tym, aby biała warstwa z dna rondelka nie została wlana razem z masłem klarowanym. Gdy już to wykonamy, możemy masło pozostawić na parę godzin, aby stężało.

Aby zebrać jak najwięcej masła klarowanego, można wypróbować także inny sposób, ponieważ przy tym podanym powyżej, część masła zmieszana z białkiem pozostanie na dnie rondelka. Żeby tego uniknąć można spróbować drobnej modyfikacji wcześniejszego przepisu. Jest to właśnie produkcja masła klarowanego Ghee. Rozpoczynamy produkcję domowego masła klarowanego w taki sam sposób. Po odparowaniu wody, trzymamy masło na małym ogniu. Będziemy stopniowo mieszać je od czasu do czasu, aby nic nam się nie spaliło. Podczas tego procesu substancje stałe będą opadały na dno i karmelizowały, dzięki czemu nie tracimy cennego masła. Jak przy tym sposobie rozpoznać, że masło klarowane Ghee jest gotowe? Będzie ono klarowne, natomiast osad na dnie naczynia będzie ładnie zarumieniony, dopiero wtedy można wyłączyć ogień i odczekać chwile, aby cały osad na pewno opadł na dno garnka. Kolejnym krokiem jest przelanie masła klarowanego Ghee do naczynia.

Podczas klarowania należy uważać, aby nie ogrzewać masła zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ w takich warunkach może dojść do utlenienia cholesterolu oraz powstanie jego tlenków, które prowadzą do zmian miażdżycowych.

Zastosowanie masła klarowanego Ghee

Masło klarowane Ghee może być wykorzystane wszędzie tam, gdzie sprawdza się klasyczne masło. Jest ono używane jako tłuszcz do smażenia mięsa, ryb oraz warzyw. Pozwala wydobyć niezwykłym smak każdej potrawy i nadaje im lekkiego orzechowego aromatu. Doskonale sprawdzi się też przy pieczeniu ciast oraz smażeniu pączków, czy nawet frytek. Ghee dodawane jest też do owsianek i pieczonych jabłek. Świetnie komponuje się z owocami oraz orzechami. To najlepszy produkt dla osób na diecie oraz z nietolerancją laktozy czy glutenu, które cenią sobie zdrowe, pełnowartościowe posiłki, np. takie jak kitchari, czyli klasyczne ajurwedyjskie risotto. Jak jeszcze można jeść masło Ghee? Warto także spróbować czegoś nowego i dodać łyżkę masła klarowanego do zwyczajnej zupy, czy ziemniaków, aby urozmaicić znane już sobie oraz swojej rodzinie posiłki. Warto zauważyć, że smak Ghee dobrze komponuje się z orientalnymi przyprawami, np. kurkumą i asafetydą. Jak użyć Ghee do kawy? Przepis jest banalnie prosty, ponieważ wystarczy przygotować zwykłą czarną kawę, a następnie dodać do niej porcje masła oraz oleju kokosowego. Jest to ciekawy posiłek, dostosowany szczególnie dla osób na diecie ketogenicznej.

Masło klarowane ghee a pielęgnacja

Masło Ghee dzięki swoim niezwykłym właściwościom znalazło także liczne zastosowanie w kosmetyce. Jest to produkt stosowany od lat w pielęgnacji, uwielbiany głównie przez kobiety. Tak jak już wcześniej zostało to nadmienione, tłuszcz jest dobrym nośnikiem dla ziół i przypraw, dlatego często używa się takich połączeń w leczeniu stanów zapalnych zewnętrznych oraz wewnętrznych, oraz oczyszczania skóry. Ciekawostka - w medycynie ajurwedyjskiej Ghee służy jako podstawa do zrobienia naturalnej pasty na krwawiące, wrażliwe dziąsła. Jak ghee może wpłynąć na kondycję skóry i włosów? Jak wykorzystać je w codziennych rytuałach?

Masło klarowane warto w niewielkiej ilości dodać do kremu do rąk, regenerującej maski lub ulubionego balsamu do ciała. Ghee pomaga nawilżyć skórę, dlatego chętnie używane jest do masażu oraz kąpieli. Aby włączyć masło klarowane do codziennych rytuałów pielęgnacyjnych warto wykorzystać je, np. do masażu mięśni. Pomoże ono nawilżyć, odżywić skórę, przywrócić jej elastyczność oraz wspomóc regenerację. Ghee leczy także niewielkie skaleczenia. Dzięki witaminie E oraz kwasom tłuszczowym pomoże zredukować niedoskonałości cery, przebarwienia oraz blizny po trądziku. Świetnie sprawdzi się na wysypkę, siniaki oraz drobne ranki. Masło klarowane doskonale odbudowuje ochronną warstwę naskórka, ale też dogłębnie odżywi skórę, dlatego stosowane jest także na przesuszoną skórę dłoni, stóp oraz ust, szczególnie w chłodne miesiące. To produkt doskonały, ponieważ dzięki obecnym w jego składzie antyoksydantom, hamuje procesy starzenia się skóry i wspomaga gojenie ran po oparzeniach. Jeśli denerwuje cię opuchlizna oraz cienie pod oczami, spróbuj nałożyć wieczorem jego niewielką ilość na skórę, a rano zobaczysz niesamowite efekty.

Jakie jest zastosowanie masła klarowanego ghee w pielęgnacji skóry głowy oraz włosów? Regularnie stosowane masło ghee na włosy sprawi, że staną się one miękkie, gładkie i naturalnie lśniące. Jeśli twoje włosy wydają się zniszczone i matowe, już po pierwszym użyciu Ghee zauważysz ogromną różnice. Jak można je wykorzystać? Masło klarowane Ghee można dodać do ulubionej odżywki, albo po prostu wmasować je wieczorem w skórę głowy i włosy, a następnie pozostawić na kilka godzin. Do masła możesz dodać kilka kropel olejku, np. arganowego lub kokosowego. Taka domowa maseczka świetnie je odżywi oraz spowoduje, że będą wyglądać o niebo lepiej. Ghee doskonale nadaje się także do walki z łupieżem i przesuszoną skóra głowy.

Czy masło ghee jest zdrowe?

Każda substancja spożywana w nadmiarze będzie szkodliwa. Warto zastanowić się także ile kalorii ma masło klarowane i ile można go zużyć. Mimo wielu właściwościach leczniczych, które pozwalają nam nazwać masło Ghee zdrowym produktem, nie należy zapominać o jego kaloryczności. Jest ona istotna w przypadku osób pilnujących diety oraz odchudzających się. Literatura podaje, że jedna łyżka masła ghee to około 112 kcal. Warto pamiętać, że w codziennej diecie przeciętnego człowieka tłuszcz powinien stanowić do 30% energii, która pochodzi z pokarmu. Należy również wziąć pod uwagę jego pochodzenie, ponieważ specjaliści rekomendują teraz zastępowanie tłuszczów zwierzęcych tymi roślinnymi, np. oliwą. Masło ghee, tak jak zwyczajne masło, jest pochodzenia zwierzęcego, dlatego też powinno być stosowane z rozwagą.

Masło klarowane Ghee

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium