Rodzaj oferty
Opcje przeglądania
Wegańskie
Bez glutenu
Na prezent
Cena
  • od
    do
Właściwości

KOMBUCHE

Kombucha – spróbuj orzeźwiającego, musującego napoju herbacianego!

Kombucha to naturalny, bąbelkowy napój herbaciany, który zaskakuje niesamowitym smakiem. Warto dowiedzieć się, jak powstaje i w jakich wariantach występuje.

Napój kombucha (kombucza) – co to jest? Jak smakuje?

Kombucha to musujący, fermentowany napój, który powstaje w wyniku fermentacji herbaty przy użyciu grzybka japońskiego (nazywanego również grzybem herbacianym). Ma ona słodko-kwaśny smak. Proces przygotowania tego produktu wygląda następująco:

  • przygotowanie herbaty (wystarczy ją zaparzyć i posłodzić);
  • dodanie grzybu japońskiego (należy to zrobić po ostudzeniu herbaty);
  • pozostawienie mieszanki w odpowiednich, sterylnych warunkach na kilka lub kilkanaście dni (czas ten zależy od pożądanego poziomu kwasowości, jaki chce się uzyskać);
  • przelanie powstałego napoju do butelek, opcjonalne dodanie owoców, ziół lub innych dodatków oraz pozostawienie na jakiś czas na ponowną, drugą fermentację w celu nabrania dodatkowego smaku.

SCOBY – co to jest?

SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) to japoński grzybek herbaciany, dokładniej mówiąc to żywe kultury bakterii i drożdży, które odgrywają szczególną rolę w procesie fermentacji - między innymi napojów. Proces ten polega na tym, że wszystkie mikroorganizmy współdziałają ze sobą, przekształcając cukry obecne w napoju najpierw w alkohol, zaś potem w kwas octowy. Jak wygląda ten grzyb? Ma on galaretowate i żelowe struktury, które mogą przybierać różne rozmiary i kształty (na przykład płytki lub krążka). W trakcie fermentowania grzybek może dalej rosnąć i zmieniać lub tworzyć nowe warstwy. Do czego poza kombuchą można użyć scoby? Może on być również stosowany do produkcji fermentowanych potraw, ale też kosmetyków. Często używany on jest także jako dodatek do kompostu w celu wsparcia procesu rozkładu organicznego.

Szeroki wybór smaków kombuchy z Pasiek Rodziny Sadowskich

W naszym sklepie dostępnych jest wiele wersji smakowych naturalnych bąbelków. Każda kombucha powstaje na bazie zielonej herbaty. Wyróżniają się przyjemnym, słodkim smakiem płynącym prosto z owoców i owocowych inspiracji. Kupić u nas można między innymi kombuchę musującą o smaku maliny lub o smaku poziomki, które dostępne są w pięknych, gustownie prezentujących się butelkach, niczym od francuskiego szampana. Są rewelacyjną alternatywą dla win musujących. Polecamy także pozostałe nasze napoje z tej kategorii o równie atrakcyjnych smakach, takich jak gruszka, mango i marakuja, truskawka, hibiskus, czy mięta z różą i granatem. Jesteśmy pewni, że nasze połączenia przypadną wam do gustu. To gratka zwłaszcza dla smakoszy napojów gazowanych! Koniecznie sprawdź nasze propozycje smakowe tego wyjątkowego napoju o mocach płynących prosto z natury!

Kombucha jako alternatywa do gazowanych napojów

Kombucha jest uważana za zamiennik popularnych słodkich napojów gazowanych, ponieważ:

  • zawiera niewielką ilość cukru (większość cukru używanego do produkcji kombuchy przekształcana jest przez bakterie i drożdże w procesie rozkładu, co powoduje, że zawiera mniej cukru niż typowe napoje gazowane);
  • ma naturalne składniki (herbata, woda, cukier, owoce czy zioła; kombucha nie zawiera między innymi sztucznych barwników ani słodzików, które występują w napojach gazowanych);
  • jest mniej kaloryczna niż napoje słodzone syropem glukozowo-fruktozowym lub dużą ilością cukru;
  • posiada niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi w przeciwieństwie do słodzonych napojów gazowanych - jest to szczególnie korzystne w przypadku osób, które muszą monitorować poziom cukru we krwi.

Nie ma więc wątpliwości, że kombucha jest świetnym zamiennikiem tradycyjnych, słodkich napojów gazowanych, a przy tym orzeźwi każdą chwilę - tę dla siebie, jak i te podczas spotkań z bliskimi. 

Do czego można wykorzystać kombuchę w kuchni?

Kombucha może mieć różne zastosowanie w kuchni. Ten napój na bazie herbaty można wykorzystać, na przykład tworząc dressing do sałatek owocowych lub warzywnych. Rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do sosów do mięs czy też do marynaty do tofu. Wiele osób dodaje kombuchę do deserów (typu sorbet jabłkowy lub naleśniki), przetworów (między innymi do kiszonych ogórków) i smoothie.

Jak przechowywać kombuczę i na co uważać?

Ten orzeźwiający napój należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce lub spiżarni - w temperaturze od 2 do 8 stopni Celsjusza.  Jest to żywy i świeży produkt, który cały czas aktywnie pracuje. Dlatego nie poleca się potrząsania butelką i trzymania jej w cieple, bo może to niekorzystnie wpłynąć na jej jakość i świeżość. Przed jej otwarciem zalecane jest wstawienie butelki do lodówki w pozycji pionowej. Na co jeszcze uważać spożywając kombuczę? Przede wszystkim na to, że może ona zawierać do 1,2% alkoholu, który może wytrącić się w procesie fermentacji.

Czy można przedawkować ten orzeźwiający napój?

Warto tutaj jeszcze poruszyć temat wypicia zbyt dużej ilości kombuczy. Warto obserwować swój organizm, ponieważ wypicie zbyt dużej ilości kiszonki może skutkować np. dolegliwościami jelitowymi. Dlatego należy zawsze przestrzegać wytycznych producenta dotyczących spożywania kombuczy i nie przekraczać zalecanych dziennych porcji.

Kto nie powinien pić kombuchy?

Do głównych przeciwwskazań spożywania kombuchy zalicza się przede wszystkim:

  • ciążę i karmienie piersią (kombucha zawierać może niewielką ilość alkoholu - z tego powodu nie powinny jej pić kobiety w ciąży i dzieci);
  • problemy z trawieniem (kombucha może u niektórych osób nasilać występujące u nich problemy trawienne, mowa tutaj między innymi o osobach zmagających się z refluksem).

Dlaczego warto kupić kombuchę w sklepie internetowym Pasieki Rodziny Sadowskich?

Oprócz tego, że posiadamy w swojej ofercie wiele ciekawych smaków tego napoju, na uwagę zasługuje również fakt, że wykonujemy go ze świeżych i naturalnych składników. Pyszne wersje kombuchy na bazie herbaty z dodatkiem owocowych kompozycji to produkty niepasteryzowane, niefiltrowane, bezglutenowe i odpowiednie dla wegan. Eleganckie opakowania sprawiają, że można je zabrać ze sobą na imprezę jako substytut napoju wyskokowego lub podarować komuś w prezencie.

Zapraszamy do zamówienia kombuchy - naszych pysznych i naturalnych zamienników napojów gazowanych!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium