

Producent
Szkolniaki ( od 7 lat)
Przedszkolaki ( 3-6 lat)
Przekąski
Wegańskie
Bez glutenu
Dla dzieci
Kiszonki
Cena
-
od
do

KIMCHI
Kimchi – tradycyjny koreański przysmak, który zachwyca świat!
Kimchi to wyjątkowa, fermentowana koreańska potrawa, która swoim intensywnym smakiem dodaje charakteru każdej potrawie. Koniecznie dowiedz się o niej więcej!
[hide]
Kimchi – co to jest i jak powstaje?
Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka. Jest ona rodzajem fermentowanego, pikantnego warzywnego dnia, którego głównym składnikiem jest kapusta pekińska. Proces przygotowania tego produktu zajmuje od kilku dni do nawet kilku tygodni. Rozpoczyna się on od przygotowania warzyw (poza kapustą pekińską może to być na przykład biała rzepa, rzodkiew, ogórki i marchewka), a dokładnie od pokrojenia ich na kawałki i posolenia. Następnie tworzy się odpowiednią mieszankę przyprawową, składającą się przede wszystkim z papryki chili (lub papryczki gochugaru), pasty miso, czosnku i imbir - w zależności od finalnego smaku mogą zostać tu użyte inne składniki. W kolejnym kroku należy dokładnie wymieszać warzywa z mieszanką przyprawową i umieścić je w naczyniu, w którym będą fermentować przez określony czas. W celu zakończenia fermentacji i zachowaniu świeżości przygotowane kimchi powinno być przechowywane w lodówce albo innym chłodnym miejscu. Koniecznie należy tu dodać, że kimchi w 2013 roku zostało wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Koreański przysmak – czy dla każdego?
Kimchi mimo swojej popularności na całym świecie nie wszystkim może posmakować ze względu na dodawane ostre przyprawy. Jednak można wybrać mniej ostre wersje tej kiszonki, które można między innymi kupić w naszym sklepie internetowym Pasieki Rodziny Sadowskich! Warto tu jeszcze wspomnieć o tym, że na spożywanie tego produktu powinny uważać osoby z nietolerancjami pokarmowymi, osoby z problemami z trawieniem, osoby z nadwrażliwością na ostre potrawy, jak również osoby na diecie niskosodowej. W powyższych przypadkach możliwość spożycia kimchi powinna zostać skonsultowana z dietetykiem lub lekarzem.
Z czym jeść kimchi?
Ten kiszony specjał można jeść na wiele różnych sposobów. Podawany on może być jako dodatek do posiłków albo jako składnik w niektórych potrawach. Zastosowań jest naprawdę wiele! Oto kilka przykładów:
- kiszone warzywa jako przystawka przed daniem głównym, podawane w małej miseczce albo małym słoiku;
- kimchi z ryżem jako samodzielny posiłek (z dodatkiem sosu rybnego lub sosu sojowego);
- koreańska kiszonka może być także wykorzystana jako farsz do pierogów czy też do naleśników lub bułek;
- gotowe kimchi można dodać do sałatek lub zup i gulaszy, co doda im ostrego i wyjątkowego smaku;
- koreańczycy uwielbiają dodawać kimchi także do grillowanego mięsa (kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny), ale i do tortilli czy burgerów;
- ta kiszona kapusta stosowana jest również przez koreańskie rodziny jako dodatek do omletów i jajecznicy.
Spożywając kimchi, trzeba pamiętać o tym, że należy spożyć je w określonym na etykiecie terminie. Okres przydatności do spożycia może wynosić od kilkunastu dni do na przykład 4 miesięcy od dnia produkcji.
Kimchi jjigae prosto z Korei – co to?
Kimchi jjigae to tradycyjna, gęsta zupa pochodząca z Korei, która stale zyskuje na popularności. Gotowana jest ona na bazie kimchi i innych składników, na przykład: mięsa, cebuli, tofu, czosnku czy też zielonej cebuli. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. W pierwszej kolejności podsmaża się mięso, potem dodaje się pozostałe składniki i gotuje na wolnym ogniu. Takie połączenie z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom pikantnego i kwaśnego smaku.
Inne popularne przykłady specjałów kuchni koreańskiej
Kuchnia koreańska jest bardzo różnorodna. Do najpopularniejszych przykładów jej specjałów zaliczyć można na przykład:
- bulgogi (grillowane plastry wołowiny);
- bibimbap (receptura składa się z mieszanki warzyw gotowanych, jak i surowych oraz ryżu, mięsa, jajka sadzonego i pikantnej pasty);
- tteokbokki (duszone kleiste ryżowe kłódki gotowane w słodkim i pikantnym sosie);
- haemul pajeon (to placek z owocami morza z niezwykle ważnymi składnikami, między innymi z ostrą papryką, jajkami i cebulą);
- japchae (to danie robione z duszonych szklistych i cienkich makaronów ziemniaczanych mieszane z warzywami).
Czy warto kupić kimchi w sklepie Pasieki Rodziny Sadowskich?
Nasze produkty są niepasteryzowane i nie zawierają konserwantów, fermentacja aktywnie pracuje w nich cały czas. Uwaga może się zdarzyć, że kimchi będzie się sączyć ze słoika, a po otwarciu będzie się w nim buzować. Jednak nie musisz się martwić, dzieje się tak dlatego, że nasze kimchi jest żywe! Przygotowaliśmy kilka rodzajów tej potrawy, aby każdy mógł wybrać odpowiedni dla siebie przysmak. W naszej ofercie znajduje się kimchi tradycyjne, kimchi w wersji ostrej, kimchi w wersji łagodnej, a także kimchi w wersji łagodnej dla dzieci.
Rozkoszuj się nowymi smakami swoich potraw dzięki kimchi dostępnemu w naszym sklepie internetowym!