Jak zrobić kombuchę – przepisy

Jak zrobić kombuchę – przepisy

Kombucha to napój fermentowany składający się z herbaty, symbiotycznej kultury bakterii i drożdży. Jej popularność stale rośnie, dlatego warto poznać kilka popularnych przepisów na jej samodzielne przygotowanie.

Kombucha - co to jest?

Kombucha to fermentowany napój, który można pić jako samodzielny trunek bądź wykorzystywać do przyrządzania różnych koktajli. Przygotować ją można na wiele różnych sposobów, które różnią się składnikami, a co za tym idzie - różnią się smakiem. Kombucha swoją popularność zawdzięcza korzyściom prozdrowotnym. Zawiera ona między innymi probiotyki, które mogą wpływać na prawidłową pracę układu trawiennego. Dostarcza ona również wielu witamin, enzymów, antyoksydantów i minerałów, które mogą przyczynić się do wzmocnienia odporności organizmu. Dlatego warto dowiedzieć się, jak zrobić kombuchę!

Jakie wyróżnia się rodzaje kombuchy?

Istnieje wiele różnych rodzajów tego napoju. Jednak można tutaj wyróżnić przede wszystkim:

  • kombuchę z herbaty czarnej lub zielonej – to najpopularniejszy rodzaj, przy czym należy zaznaczyć, że wykorzystując czarną herbatę, otrzyma się wyraźniejszy smak w porównaniu do wykorzystania herbaty zielonej, przykładem może być tutaj kombucha z octu jabłkowego i czarnej herbaty;
  • kombuchę owocową - do podstawowej mieszanki cukru i herbaty dodaje się wybrane owoce, przykładem może być tutaj kombucha truskawkowa;
  • kombuchę ziołową - w tym przypadku herbata zastępowana jest wybraną mieszanką ziołową, przykładem może być tutaj kombucha rumiankowa;
  • kombuchę gatunkową - przygotowywana jest z konkretnych gatunków herbaty, przykładem może być tutaj kombucha z czerwonej herbaty pu-erh.

To tylko kilka rodzajów kombuchy. Kombinacji składnikowych i smakowych jest o wiele więcej. Dlatego każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Kombucha z octu jabłkowego i czarnej herbaty – przepis

Kombucha z octu jabłkowego i czarnej herbaty to jeden z najczęściej wybieranych przepisów na ten napój. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 litr filtrowanej wody;
  • 2-3 torebki czarnej herbaty;
  • 240 ml octu jabłkowego (najlepiej organicznego);
  • 100 g cukru;
  • starter kombucha (można go kupić lub użyć po poprzednim przyrządzaniu tego produktu).

Sposób przyrządzenia kombuchy z octu jabłkowego i czarnej herbaty

W pierwszej kolejności należy zagotować wodę i wrzucić do niej torebki herbaty, które powinny się parzyć przez około 15 minut, po czym należy usunąć torebki, dodać cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Taką mieszankę odstawia się na bok do schłodzenia do temperatury pokojowej. Gdy to nastąpi, to przelewa się ją do naczynia szklanego fermentacyjnego i dodaje ocet jabłkowy oraz starter i przykrywa się gazikami przymocowanymi gumkami. Tak przygotowaną mieszankę ustawia się w ciepłym miejscu, ale z dala od bezpośredniego padania promieni słonecznych. Po około 10 dniach kombucha powinna być gotowa. W zależności od własnych preferencji czas ten może być krótszy lub dłuższy.

Kombucha truskawkowa – przepis

Owocowe warianty kombuchy świetnie sprawdzają się zwłaszcza w sezonie letnim. Są to lekkie i orzeźwiające napoje, które zastępują tradycyjny kompot czy też lemoniadę. Truskawkowa kombucha przepis - niezbędne składniki:

  • 2 litry wody;
  • 15 g czarnej herbaty;
  • 250 g świeżych truskawek;
  • 150 g cukru;
  • 1 grzybek herbaciany;
  • 150 ml żywej, niepasteryzowanej kombuchy;
  • 1 łyżka octu jabłkowego.

Sposób przygotowania truskawkowej kombuchy

Cały proces należy zacząć od zaparzenia herbaty. Następnie trzeba do niej dodać cukier, dokładnie ją wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Po czym należy przelać płyn do naczynia, dodać grzybek, ocet jabłkowy, żywą kombuchę oraz zabezpieczyć je gazą i gumką recepturką. Tak przygotowaną mieszankę należy odstawić w miejsce, do którego nie będą docierały promienie słoneczne. Po upływie tygodnia trzeba zajrzeć, czy proces fermentacji przebiega prawidłowo. Jeśli grzybek wypłynie na górę i powstanie piana, to oznacza, że wszystko idzie zgodnie z planem. Po około 9 dniach powinien zacząć pojawiać się lekki octowy aromat - będzie to oznaczało, że kombucha jest gotowa do dalszego etapu, który polega na dodaniu do niej truskawek (muszą być one wymyte, odszypułkowane i pokrojone na drobne kawałki). Takie połączenie należy odstawić na 4 dni na dalszą fermentację, po czym trzeba odcedzić sok i przelać go do butelek, które muszą być szczelnie zamknięte. Truskawkowa kombucha powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej.

Kombucha rumiankowa – przepis

Kombucha rumiankowa wyróżnia się świetną fermentacją w porównaniu do innych ziół. Nie tylko świetnie smakuje, ale i nie sprawia problemu podczas procesu jej przygotowywania. 

Ziołowa, rumiankowa kombucha przepis - niezbędne składniki:

  • 3 łyżki koszyczków rumianku (suszonych);
  • 4-6 łyżek cukru;
  • litr wody;
  • starter kombucha (można go kupić lub użyć po poprzednim przyrządzaniu tego produktu, można też go zastąpić sokiem z jednej cytryny lub octem).

Sposób przygotowania rumiankowej kombuchy

W pierwszej kolejności należy zaparzyć rumianek w litrze wody, następnie trzeba dodać do niego cukier i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Taką mieszankę pozostawia się do ostudzenia, po czym przecedza się cały napar przez sitko i wlewa do wcześniej przygotowanego, wyparzonego słoika. Należy dodać do naparu część poprzedniej kombuchy, zabezpieczyć słój i odstawić go na około 10 dni do fermentacji. Długość tego procesu uzależniona jest od własnych preferencji, jeśli ktoś nie przepada za zbyt kwaśną kombuchą, może zakończyć proces fermentacji wcześniej, na przykład po 7 dniach.

Kombucha z czerwonej herbaty pu-erh – przepis

Kolejnym ciekawym przykładem kombuchy jest wariant z gatunkowej czerwonej herbaty pu-erh. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 5-8 g herbaty czerwonej pu-erh;
  • 1 litr wody;
  • 50-80 g białego cukru;
  • 25 g SCOBY;
  • 200 ml innej kombuchy.

Przepis na kombuchę z czerwonej herbaty pu-erh

Przygotowanie tego fermentowanego napoju zaczyna się od parzenia czerwonej herbaty w 95 stopniach i wymieszania jej z cukrem - ważne jest to, żeby rozpuścił się on całkowicie. Następnie herbatę odstawia się do ostudzenia, po czym przelewa się ją do wyparzonego, czystego naczynia, do którego należy dodać scoby wraz z inną kombuchą, co znacząco przyspieszy cały proces fermentacji. Po dodaniu tych składników trzeba szczelnie zamknąć naczynie za pomocą gazy i gumki recepturki. Taką mieszankę ustawia się w miejscu oddalonym od światła słonecznego. Po upływie od 5 do 10 dni powinien pojawić się grzyb, będzie to oznaczało, że po kolejnych 2-3 dniach kombucha będzie gotowa do spożycia. Im dłużej będzie trwał proces fermentacji, tym będzie ona kwaśniejsza. Rumiankowa kambucha powinna być przechowywana w ciemnym miejscu.

Na co zwracać uwagę przygotowując kombuchę?

Przygotowując kombuchę, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, a mianowicie:

  • zachowanie zasad czystości i higieny – wszystkie naczynia, jak i ręce muszą być czyste, dzięki temu można uniknąć zanieczyszczeniem niepożądanymi bakteriami;
  • odpowiedni wybór herbaty – nie poleca się używania herbat smakowych, ponieważ mogą one zawierać olejki eteryczne, które mogą zaszkodzić całemu procesowi przyrządzania kombuchy;
  • właściwe parzenie herbaty – trzeba przestrzegać zaleceń producenta odnośnie parzenia konkretnego rodzaju herbaty;
  • monitorowania odpowiedniej temperatury – proces fermentacji powinien przebiegać w temperaturze pokojowej;
  • kontrolowanie czasu fermentacji - może się on różnić, co zależeć będzie od warunków otoczenia.

Są to najważniejsze wskazówki dotyczące przygotowywania kombuchy. Warto o nich pamiętać, przyrządzając ten napój.

Jakie są zalety samodzielnego przyrządzenia kombuchy?

Do zalet samodzielnego przyrządzania kombuchy zalicza się między innymi:

  • oszczędność pieniędzy - zrobienie własnej kombuchy będzie o wiele tańsze od produktu ze sklepu;
  • kontrola jakości i świeżości składników - przyrządzając ten napój samodzielnie ma się kontrolę nad tym, jakie składniki się wybierze;
  • możliwość eksperymentowania z różnymi połączeniami smakowymi - można miksować dowolne rodzaje herbat z różnymi dodatkami, a także dostosowywać ilość cukru, jak i czas fermentacji w celu uzyskania preferowanej intensywności smaku;
  • satysfakcja ze stworzenia własnego napoju fermentowanego.

Czy każdy może pić kombuchę?

Istnieje kilka grup osób, które nie powinny spożywać kombuchy lub powinny zachować szczególną ostrożność podczas jej picia. Zaliczyć do nich można na przykład:

  • kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią;
  • osoby z osłabionym układem odpornościowym;
  • osoby z nietolerancją histaminy;
  • osoby cierpiące na różne choroby jelitowe (na przykład wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego).

Jak widać, nie każdy może pić ten fermentowany napój. Najlepiej skonsultować jego spożywanie ze swoim lekarzem, który dokładnie określi, czy ktoś może pić kombuchę.

Kombucha to świetny, fermentowany napój, który można samodzielnie przyrządzić w domu. Do jej zalet zalicza się nie tylko charakterystyczny smak i aromat, ale i możliwy wpływ na poprawę układu odpornościowego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium