Długie wieczory, pora przeziębień i chęć otulenia się ciepłym kocykiem - bingo na tej wykreślance oznacza, że to idealna pora na złote mleko! Ten odżywczy, rozgrzewający napój wdarł się kilka sezonów temu szturmem do naszych kuchni i wygląda na to, że zostanie z nami na dłużej. Ale co to jest złote mleko czy jak zrobić złote mleko - nie każdy już wie. Spieszymy z podpowiedziami!
Co to jest złote mleko
Złote mleko to napój o wielu zdrowotnych właściwościach. Zawdzięcza je przede wszystkim kurkuminie, żółtozłocistemu barwnikowi. Ma on niezwykle silne właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Kurkumina wpływa pozytywnie na pracę mózgu, stymuluje układ odpornościowy i spowalnia proces starzenia się. Kurkumina sprawdza się również wspierająco w spadkach samopoczucia - ma potencjał przeciwlękowy i przeciwdepresyjny, wywierając wpływ na produkcję serotoniny zwanej hormonem szczęścia.
Czy istnieje więc lepszy napój na jesień i zimę?
Złote mleko - co zawiera
Bazą do złotego mleka jest oczywiście napój mleczny. Możemy skorzystać z mleka krowiego, ale sprawdzą się również napoje roślinne jak mleko owsiane, ryżowe czy migdałowe. Ważnym dodatkiem jest kurkuma - to w niej zawarta jest kurkumina, która nadaje napojowi prozdrowotne właściwości i piękny, złoty kolor. Dodanie odrobiny oleju kokosowego wzbogaci napój i sprawi, że będzie treściwszy. Kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego dobrze zadbać o ten dodatek. Warto, aby w złotym mleku pojawił się również naturalny słodzik (miód jest idealny) i coś ostrego i rozgrzewającego, jak np. pieprz.
Nasz pomysł: do złotego mleka wystarczy dodać miód z kurkumą i pieprzem cayenne. To prosty sposób na to, aby podstawę do przygotowania napoju mieć zawsze w domu - szczególnie wtedy, kiedy przychodzą zimne wieczory.
Dodatki, które dołożymy do napoju zależą od naszych upodobań. Nasze ulubione to cynamon i imbir. Znane są również złote mleka anyżowe, z kardamonem, goździkami lub gałką muszkatołową.
Przepis na złote mleko
Podstawowy przepis na nasze złote mleko, który można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione przyprawy lub manewrując proporcjami. Ma smakować, rozgrzewać i poprawiać nastrój! Przepis na 1 porcję (1 kubek złotego mleka).
Składniki:
- 250 ml mleka (krowie, migdałowe, owsiane lub ryżowe sprawdzi się równie dobrze)
- dwie łyżeczki miodu z kurkumą i pieprzem cayenne
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki startego imbiru
- pół łyżeczki oleju kokosowego
Wszystkie składniki mieszamy w niewielkim rondelku i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia mleka. Po podgrzaniu złote mleko spożywamy ciepłe, rozkoszując się jego rozgrzewającym i głębokim smakiem.
Jesienią i zimą szczególnie warto dbać o odporność wasze i waszych najbliższych. Koniecznie spróbujcie naszego przepisu na złote mleko, a dbanie o zdrowie będzie pyszne i naturalne!