Pierzga - jak stosować?

14.jpg

Obok miodów, mamy przyjemność pomagać pszczołom wytwarzać produkty pszczele. Wśród nich, obok pyłku pszczelego i innych specjałów, zasiada gość specjalny: pierzga. Jeśli zastanawiacie się, jak stosować pierzgę, to świetnie trafiliście! Z tego wpisu dowiecie się wszystko o tych zdrowych drobinkach.

Pierzga - co to jest

Pierzga to podstawowy pokarm pszczół, który jest wytwarzany przez nie w środku ula. Jest Powstaje z mieszanki pyłku kwiatowego wymieszanego ze śliną i miodem. Taka mikstura jest przenoszona przez pszczoły na odnóżach do ula, gdzie skupiona w grudki dojrzewa i fermentuje tworząc pierzgę. Pierzga pszczela ma postać nieregularnych, twardych grudek i jest pożywieniem pszczół. Jeśli pszczoły wyprodukują jej wystarczająco dużo, pszczelarze mogą pobrać część pierzgi z ula. Tak robimy my w Pasiece Rodziny Sadowskich - upewniwszy się, że pszczoły mają odpowiednią ilość pokarmu, dzielimy się nim z Wami, pakując do szklanych słoików opatrzonych specjalnie zaprojektowaną etykietą.

 

Skład pierzgi

Skoro pracowite pszczoły na całym świecie uznają pierzgę za swój podstawowy pokarm, nie mogą się mylić - granulki pierzgi składają się z wielu wspaniałości! Mają rację - z powodu swojego wyjątkowego składu pierzga bywa nazywana polskim superfoods. To za sprawą wysokiej zawartości białka i aminokwasów, polifenoli, witamin (C, z grupy B, A i E) oraz mikro- i makroelementów. To bomba substancji odżywczych, wzmacniających i odtruwających.

Pierzga - na co pomaga?

Oddziaływania terapeutyczne pierzgi wykorzystuje się we wsparciu leczenia takich schorzeń jak przewlekłego zapalenia wątroby, przewlekłego zapalenia migdałków, przy schorzeniach kardiologicznych, niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, przy schorzeniach jelit i żołądka przy chorobach związanych z prostatą. To również idealne uzupełnienie żelaza w diecie wegetariańskiej!

Pierzga polecana bywa nawet jako odżywka po operacjach lub zabiegach, dla wzmocnienia funkcji całego organizmu, uzupełnienia witamin i mikroelementów oraz wspomagająca rekonwalescencję.

Jak stosować pierzgę?

Grudki pierzgi można żuć samodzielnie. Warto potraktować je jako zdrową posypkę i powoli rozgryzać, a następnie połykać. Opcjonalnie pierzgę można rozpuścić w wodzie, zalewając dzienną porcję nieregularnych kuleczek letnią wodą i pozostawiając do rozpuszczenia. Pierzgę możesz również wymieszać z miodem i spożywać jako słodką przekąskę - wzmocni Cię podwójnie!

Dzienna zalecana porcja pierzgi dla osoby dorosłej to od 10 do 20g dziennie, natomiast dla dziecka od 5 do 10g. W Pasiece Rodziny Sadowskich pierzgę oferujemy w dwóch pojemnościach - dobierz odpowiedni rozmiar słoiczka do swoich potrzeb.

 

Pierzga, jak każdy zupełnie naturalny produkt pszczeli może uczulić. Zalecamy wypróbowanie niewielkiej ilości produktu i sprawdzenie, czy nie wywołuje u nas alergii. Osoby z alergią na pyłki kwiatów powinny zachować ostrożność.

Pierzga - gdzie kupić

Jeśli szukasz sposobu na naturalne wzmocnienie odporności, pierzga powinna znaleźć się na Twojej liście zakupów. Wprowadź ją do diety na stałe lub przeprowadzaj kuracje pierzgą dla siebie i całej rodziny w okresach przejściowej pogody, np. jesienno-zimowym, a podniesiesz odporność i lepiej zawalczysz z wirusami i bakteriami! Do dzieła! Pierzgę z prawdziwej pasieki kupisz tutaj, a jeśli masz dodatkowe pytania - zawsze chętnie na nie odpowiemy! :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium