Olej z wiesiołka - jak stosować? Zastosowanie, działanie oleju z wiesiołka
Anna, 12 sierpień 2020
Wiesiołek to niepozorna roślina o żółtych kwiatach, znana z polskich ogrodów. Jej prawdziwa moc drzemie jednak w nasionach - to z nich w niewielkiej tłoczni wytłaczamy na zimno olej z wiesiołka. Pospolitość wiesiołka wtedy znika, ustępując jego właściwościom prozdrowotnym! Zapraszamy do lektury, z której dowiesz się jak stosować olej z wiesiołka, aby wydobyć z niego wszystkie wartości odżywcze. My na wstępie powiemy, że to ulubiony olej kobiet. Ciekawi dlaczego?
Kiedy pić olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka ma wiele zalet - przydatny jest szczególnie w kobiecej diecie. Zawiera m.in.:
- duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
- fitosterole (substancje pomagające obniżyć poziom "złego cholersterolu"),
- witaminę E (rozpuszczalna w tłuszczach witamina młodości i płodności),
- mikroelementy (cynk, selen, magnez, wapń).
Idealnie uzupełnia te składniki w organizmie regulując jego pracę. Jeśli masz więc wątpliwości, kiedy pić olej z wiesiołka, odpowiedź jest prosta - warto włączyć go do diety prawie zawsze, a szczególnie, jeśli jesteś kobietą.
Olej z wiesiołka - co daje
Gospodarka hormonalna steruje właściwie całym organizmem - a jeśli jest zaburzona, wpływa na całe życie. Dlatego tak ważne jest dbanie o jej dobrostan - a jak lepiej to robić, niż naturalnie? Olej z wiesiołka reguluje gospodarkę hormonalną.
Właściwości oleju z wiesiołka dla kobiet:
- neutralizuje przykre dolegliwości związane z miesiączką (np. PMS)
- wspiera kobiety, które są w trakcie menopauzy
- reguluje cykl miesiączkowy.
Nasza rada: Olej z wiesiołka jest szczególnie polecany kobietom zmagającym się z nieregularnymi miesiączkami.
Dodatkowo, olej z wiesiołka tłoczony na zimno ma unikalne zastosowanie - reguluje poziom hormonów wspomagających płodność! Naturalnie więc możesz wspomóc swój organizm, jeśli w niedługim czasie planujesz zajść w ciążę.
Jak stosować olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka to bardzo dobry suplement, ale może być też przyjmowany jako element diety. Jest bardzo smaczny, dlatego swobodnie można go spożywać na czczo. Około 1-2 łyżek oleju z wiesiołka przed śniadaniem powinno zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy, witaminy i mikroelementy w nim zawarte. Jeśli jednak nie lubisz lub z jakichś powodów nie możesz pić oleju na czczo, olej z wiesiołka znajdzie zastosowanie również w kuchni. Dodawaj go do potraw wyłącznie na zimno - podgrzany traci swoje właściwości. Polewaj sałatki, kanapki, zastosuj jako baza dressingów i sosów na zimno - olej z wiesiołka jest nie tylko zdrowy, ale również bardzo smaczny!
Kiedy brać olej z wiesiołka przed porodem?
Od kiedy brać olej z wiesiołka w ciąży? A kiedy brać olej z wiesiołka przed porodem? Skoro olej z wiesiołka reguluje gospodarkę hormonalną, warto na niego uważać w ciąży i przed porodem. Kobiety ciężarne, przed stosowaniem oleju z wiesiołka powinny poradzić się lekarza. To dobry pomysł, ponieważ olej z wiesiołka wpływa na hormony, a te z kolei na przebieg ciąży. Konsultacja z lekarzem pomoże rozwiać wątpliwości, a lekarz może olej z wiesiołka albo zalecić, albo odradzić.
Gdzie kupić olej z wiesiołka
Najlepiej działający olej z wiesiołka to ten tłoczony na zimno, z pierwszego tłoczenia. Zapraszamy do nas do sklepu - mamy ponad 10 000 opinii zadowolonych Klientów. Uwielbiamy spełniać Wasze kulinarne zachcianki, oczywiście zwracając jak największą uwagę na jakość i zdrowie :)

Olej z wiesiołka - który wybrać?
O dobrym oleju z wiesiołka świadczy wiele cech. Koniecznie musi być tłoczony na zimno - czyli w powolnym procesie, który nie generuje ciepła podgrzewającego olej. Olej z wiesiołka wytłoczony tą metodą zachowuje substancje odżywcze, które w wyższej temperaturze zginęłyby i nigdy nie trafiły do butelek. Dlatego my tłoczymy na zimno, powoli, w małych partiach - dzięki czemu produkujemy świeży, maksymalnie wartościowy olej. Gotowego oleju z wiesiołka nie filtrujemy, nie rafinujemy ani nie przetwarzamy w żaden inny sposób. Wlewamy go do butelek i maksymalnie świeży wysyłamy w świat - z małej tłoczni na Podkarpaciu prosto do Twojej kuchni.