
Połączenie naturalnego miodu ze sproszkowanymi mikroalgami pozyskiwanymi z ciepłych wód - brzmi egzotycznie? Być może, ale tutaj wszystko się zgadza – właściwości, wyśmienity smak i niepowtarzalny kolor. Miód ze spiruliną to prawdziwe kombo prozdrowotne. To pyszny, stuprocentowo miodowy smak, bez posmaku spiruliny, która w formie niebieskiej jest neutralna pod tym względem. To wreszcie głęboko niebieski kolor, który sprawia, że wiele dzieci na nowo odkrywa miód, a my sami wyczarowujemy oryginalne lemoniady, drinki i desery. Miód ze spiruliną – oto prawdziwy, pyszny superfood!

Co to jest spirulina?
Spirulina to handlowa nazwa algi z gromady sinic, która naturalnie występuje w ciepłych wodach – przede wszystkim Ameryki Południowej i Afryki. Alga ta obecna jest na Ziemi od miliardów lat. Jej dobroczynne właściwości człowiek odkrył dawno temu. Aztekowie i Aborygeni spożywali ją jako pokarm i zarazem lek. Od wielu lat spirulina badana jest przez ośrodki naukowe i odkrywane są coraz to nowe właściwości tej niepozornej algi. Prac naukowych o spirulinie opublikowano dobre kilka tysięcy, co świadczy o wciąż odkrywanym potencjale tego suplementu.

Właściwości spiruliny
Spirulina od wielu lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Nic dziwnego, bo lista właściwości tego suplementu jest doprawdy imponująca, a zakres jej zastosowań jest ogromnie szeroki. W składzie spiruliny dominują białka (60-70%). Co istotne, aminokwasy będące budulcem białek występują w spirulinie we wszystkich rodzajach. Alga zawiera także kwas gamma-linolenowy GLA, kwas foliowy, kwas linolowy, fikocyjaninę, bioflawanoidy, szeroki zakres minerałów (żelazo, cynk, selen, mangan, miedź) i witaminy.

Biorąc pod uwagę tak wielkie bogactwo składników prozdrowotnych, nie może dziwić, że spirulina to suplement o wielowymiarowym działaniu. Badania dowodzą, że spirulina obniża poziom cholesterolu LDL, a równocześnie sprawia, że rośnie poziom cholesterolu HDL (tzw. „dobry” cholesterol) w surowicy krwi. Co więcej, wpływa ona na obniżenie ciśnienia krwi i redukcję zawartości cukru we krwi. W konsekwencji suplement wspomaga organizm w ochronie przed miażdżycą, ryzykiem zakrzepów wewnątrznaczyniowych i innymi chorobami układu krwionośnego. Spirulina ma wpływ na wzmocnienie ogólnej odporności organizmu. Stymuluje ona układ immunologiczny, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ma działanie antyoksydacyjne. Jakby tego było mało, spirulina wspomaga pracę mózgu oraz poprawia pracę układa pokarmowego. Osoby regularnie suplementujące spirulinę wskazują na ogólne lepsze samopoczucie, poprawę siły i wytrzymałości. Dla alergików również garść dobrych informacji – spirulina zabiega objawom alergicznego nieżytu nosa.
Dlaczego nasza spirulina jest niebieska?
Spirulina zawiera w sobie szereg naturalnych barwników, które – nawiasem mówiąc – obecnie badane są przez naukowców pod względem ich potencjału w terapii przeciwnowotworowej. Często suplement ma barwę zieloną, za co odpowiedzialny jest chlorofil. My jednak postawiliśmy na niebieską spirulinę, a więc taką, w której dominuje fikocyjanina. Mniejsza zawartość chlorofilu sprawia, że spirulina nie ma rybiego posmaku i staje się właściwie neutralna smakowo. Przy tym, jej głęboki błękit daje pole do popisu w kuchni.
Miód ze spiruliną - zastosowania
Nasz miód ze spiruliną powstaje z miodu wielokwiatowego wzbogaconego szczyptą spiruliny. Jego smak pozostaje niezaburzony dodatkiem alg. Jak wiadomo, miód wielokwiatowy ma bogatą zawartość mikro- i makroelementów, witamin, enzymów i biopierwiastków. Do tego dochodzi opisana tutaj spirulina i tak oto mamy potężne kombo prozdrowotne. Ale, ale... Nie zapominajmy o kwestiach estetycznych. W końcu, jak wiadomo, jemy także oczami. Lśniący, głęboko błękitny kolor naszego miodu ze spiruliną można ogrywać w kuchni na wiele sposobów. Choćby przygotowując zdrowe i pyszne niebieskie lemoniady, komponując wymyślne drinki albo przyrządzając bajeczne owsianki dla dzieci-niejadków. Oczywiście miód ze spiruliną to także perfekcyjny dodatek do deserów.

