Szukaj

Który miód jest najzdrowszy?

Anna, 27 luty 2020
Który miód jest najzdrowszy?

Każdy, kto staje przed wyborem rodzaju miodu, zadaje sobie to pytanie - a komu je zadać lepiej, niż pszczelarzom? Rodzajów miodu jest wiele, mają przeróżne właściwości, a my postaramy się dać wam jak najlepsze wskazówki do tego, żeby wybrać jak najlepiej dla siebie - i smakowo, i zdrowotnie!

Właściwości miodów - który miód jest najzdrowszy?

Na temat zdrowotnych właściwości miodu można by napisać książkę - a może sami kiedyś taką wydamy? :) Miód, odpowiednio przechowywany i pozyskany z pewnego źródła (tylko prawdziwe pasieki!), ma szereg terapeutycznych właściwości. Ogólnie o miodzie można powiedzieć, że wzmacnia organizm, przyspiesza gojenie się ran, obniża ciśnienie tętnicze, leczy schorzenia wątroby… Lista jest długa i obejmuje wiele obszarów zdrowia. Ale który miód jest najzdrowszy? Otóż każdy rodzaj miodu ma delikatnie inne działanie, ze względu na to, z jakich roślin pozyskiwany jest nektar, lub jakie (zdrowe i naturalne) dodatki wspierają jego prozdrowotne cechy. Na to pytanie nie ma więc jednoznacznej odpowiedzi. Zróbmy więc wielki przegląd miodów i sprawdźmy, który miód najlepiej wybrać ze względu na Twoje potrzeby!

Miód gryczany

Pozyskiwany jest z kwiatów gryki. Ma ostry, ziołowy smak. Wykazuje dużą antybiotyczność (jest to jeden z najzdrowszych miodów). Sprawdzi się przy leczeniu niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza. Działa również odtruwająco i oczyszczająco - miód gryczany jest najzdrowszy, jeśli masz problemy z wątrobą.

Miód lipowy

Miód lipowy pszczoły produkują, pozyskując nektar z kwiatu lipy. Miód lipowy to najzdrowszy miód, jeśli chodzi o przeziębienie i grypę - działa przeciwgorączkowo i napotnie. Sięgnij po niego, kiedy źle się czujesz - wtedy miód lipowy będzie dla Ciebie najlepszy.

Miód wielokwiatowy

Czy miód wielokwiatowy jest najzdrowszy? Pod względem składu chemicznego cechuje go duża różnorodność. Jest niezastąpiony w chorobach alergicznych górnych dróg oddechowych. Jeśli masz alergię, astmę alergenną lub katar sienny - sięgnij po miód wielokwiatowy.

Miód akacjowo-łąkowy

Najdelikatniejszy z miodów - uwielbiany przez dzieci! Miód akacjowo-łąkowy to najlepszy miód, jeśli chodzi o choroby układu trawiennego. Znajduje zastosowanie przy zaburzeniach pracy układu trawiennego. Zapobiega również tworzeniu się kamieni w organizmie. Na trawienie - najlepszy miód akacjowo-łąkowy!

Miód faceliowy

Na co najlepszy będzie miód faceliowy? Na choroby związane z układem krążenia, również przy niewydolności mięśnia sercowego lub przy nadciśnieniu tętniczym. Uwaga, miód faceliowy pomaga oczyścić się ze szkodliwego działania kawy, nikotyny, alkoholu i herbaty.

Miód nektarowo spadziowy

Który miód jest najzdrowszy? Może nektarowo-spadziowy? Ma on z pewnością dużą wartość odżywczą. Ma działanie moczopędne, żółciopędne i dezynfekujące - będzie więc odpowiedni dla osób z problemami z układem moczowym. Wykazuje dużą aktywność antybakteryjną - skorzystaj z miodu nektarowo-spadziowego, aby powrócić do formy po chorobie lub niedyspozycji.

Miód wielokwiatowy z propolisem i pyłkiem

Pszczoły dostarczają nam miód, ale nie tylko. Tym razem miód wielokwiatowy wzbogaciliśmy innymi produktami pszczelimi - propolisem i pyłkiem. Spożywany profilaktycznie, dla zwiększenia odporności będzie świetnym wyborem - pyłek ma mnóstwo witamin, biotynę, sole mineralne oraz substancje aktywne biologicznie. Sięgnij po niego na co dzień, a będziesz odporniejszy!

Miody z dodatkami - który miód jest najzdrowszy?

Oprócz klasycznych, tradycyjnych miodów, mamy w zanadrzu jeszcze coś ekstra. Terapeutyczne właściwości miodu wielokwiatowego - czyli tego bardzo różnorodnego pod względem składu, wspierającego układ oddechowy już znamy. Postanowiliśmy je jeszcze wzbogacić, dodając do naszego miodu 100% naturalne, zdrowe składniki. Tym sposobem stworzyliśmy miody z dodatkami - owocami, produktami pszczelimi, przyprawami i wieloma innymi pozycjami. Sprawdź, który miód jest najzdrowszy, i który najlepiej odpowie na Twoje potrzeby:

Miód z maliną

Kochany przez dzieci i dorosłych. Dodatek maliny liofilizowanej sprawia, że miód otrzymuje wszystkie właściwości owocu maliny - dobrze wchłanialna witamina C, potas i magnez. Maliny mają zastosowanie również w okresie osłabienia i choroby - działają napotnie, przeciwgorączkowo i antywirusowo. Podaj dzieciom miód z maliną - pokochają go od razu.

Miód z czarną porzeczką

Liofilizowana czarna porzeczka dodana do miodu wielokwiatowego nadaje mu kwaskowości, ale też nowych cech prozdrowotnych! Czarna porzeczka to źródło witaminy C oraz rutyny - doskonale wzmacnia i dodaje wigoru. Owoce porzeczki działają również zbawiennie na drogi moczowe i hamują rozwój miażdżycy. To ni tylko pyszny, ale bardzo zdrowy miód!

Miód z kakao

Czy miód z kakao jest zdrowy? Wygląda i smakuje przecież jak krem czekoladowy… Tak, ale ma w składzie oprócz miodu tylko prawdziwe kakao. Kakao to źródło magnezu. Ten z kolei poprawia pamięć, wspomaga proces uczenia i wzmacnia kości i zęby. To idealny zastępnik słodkich kremów dla dzieci, jest więc naszym strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie: który miód jest najzdrowszy dla dzieci?

Miód z cynamonem

Miód wielokwiatowy z domieszką aromatycznego cynamonu - otwarcie słoika czuć w całym pomieszczeniu! Cynamon ma właściwości rozgrzewające oraz stymuluje układ odpornościowy - łyżeczka miodu z cynamonem dodana do ciepłej (nie gorącej!) herbaty pobudzi nasz organizm do walki z osłabieniem i chorobą. Wypróbuj miód z cynamonem, jeśli chcesz pachnącego sposobu na przeziębienie!

Miód z imbirem i czosnkiem

Czy to w końcu odpowiedź na pytanie “który miód jest najzdrowszy”? Wszak imbir rozgrzewa i ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a czosnek to znany od lat wspomagacz leczenia infekcji układu oddechowego. To wszystko prawda - sięgnięcie po miód wielokwiatowy z suszonym imbirem i czosnkiem w czasie obniżonej odporności będzie zawsze strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo smak tego miodu jest tak zaskakujący, że z pewnością wrócisz po więcej!

Miód z miętą

Suszona mięta jest bardzo orzeźwiająca, ale też dodaje prozdrowotnych właściwości do tradycyjnego miodu. Mięta ma działanie antybakteryjne i słynie z właściwości wspomagających pracę układu trawiennego. Mięta poprawi wydzielanie żółci i pomoże przy dolegliwościach żołądkowych, więc jeśli cierpisz na problemy z trawieniem, miód z miętą będzie świetnym wyborem.

Miód z kurkumą i pieprzem cayenne

Rozgrzewający, złoty i orientalny - ale jakie ma właściwości zdrowotne? Kurkuma i pieprz cayenne to dwa składniki, które wzmacniają, rozgrzewają i pobudzają układ odpornościowy do działania. Są również świetne, dzięki swoim rozgrzewającym właściwościom, przy poprawianiu pracy układu krążenia. Choroba, problemy z krążeniem? Wtedy miód z kurkumą i pieprzem cayenne sprawdzi się świetnie.

Miód z czarnym bzem i czarnuszką

Tym razem jako zdrowy, naturalny dodatek występują czarnuszka i czarny bez (liofilizowany kwiat). Czarnuszka wprowadza do słoika biotynę, witaminę E i witaminy z grupy B, natomiast kwiat czarnego bzu to moc witaminy C. Pomoże również w walce z przeziębieniem, bo działa wykrztuśnie i obniża ciśnienie krwi. Jeśli przeziębienie i potrzeba wzmocnienia to Twoje problemy, to ten miód dobrze spełni swoją rolę.

Tak więc widzisz - nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, który miód jest najzdrowszy. Miód (pod warunkiem, że jest kupiony w pasiece i odpowiednio przechowywany) niesie ze sobą szereg właściwości terapeutycznych i prozdrowotnych i wspomaga szeroki zakres układów w organizmie. Niezależnie od tego, czy wybierzesz miody tradycyjne, czy z miody z dodatkami - poczytaj o ich właściwościach i sam zdecyduj, który będzie dla Ciebie najzdrowszy. Warto wprowadzić miód do swojej diety, kierując się wskazówkami z tego tekstu - wspierając swój organizm dokładnie w tych miejscach, które aktualnie potrzebują parasola ochronnego. Z Pasiekami Rodziny Sadowskich z pewnością będzie tak zdrowo, jak i smacznie :)

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj