Bzzzz. W związku ze zwiększoną ilością zamówień na Mikołajki, zamówienia złożone i opłacone płatnościami online 01.12.2020 zostaną wysłane najpóźniej w poniedziałek 07.12.2020 r. Dziękujemy za wyrozumiałość!

Szukaj

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Anna, 27 czerwiec 2020
Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Niewiele jest artykułów spożywczych, które jednocześnie stawiają na nogi, wzmacniają odporność, pomagają przeciwdziałać wielu schorzeniom, a przy tym jedzenie ich to czysta przyjemność. Prawdziwy miód ma wszystkie te cechy. Nie każdy miód jest jednak naturalny, a co za tym idzie - zdrowy. Jak rozpoznać prawdziwy miód? Co zawiera miód? Jakie cechy ma naturalny miód, a jakich lepiej unikać? Wszystkiego dowiecie się z lektury tego tekstu - prosto od pszczelarzy! :)

Miód - co zawiera?

Prawdziwy miód ma niezliczone wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Swoje właściwości miód zawdzięcza szeregowi składników. Enzymy (które pochodzą ze śliny pszczół), substancje antybiotyczne (lizozym, inhibina, apidacyna) sprawiają, że prawdziwy miód działa antybakteryjnie. Dlatego tak świetnie sprawdza się zarówno profilaktycznie, jak i w chorobie! Prawdziwy miód zawiera również duże ilości witamin (A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę) oraz mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt.

Kup naturalny miód

Te wszystkie substancje wspomagają organizm na co dzień oraz skutecznie wspomagają leczenie wielu schorzeń. Ale są one zawarte wyłącznie w prawdziwym, a nie sztucznym miodzie. Jak rozpoznać więc prawdziwy miód i nie dać się złapać na chwyty sprzedażowe?

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Nie każdy złoty płyn lub stały krem w słoiku lub butelce to naturalny dar od pszczół - niektóre produkty tego typu to zwykłe słodziki! Ale jak rozpoznać prawdziwy miód?

Aby sprawdzić, czy miód z którym mamy do czynienia jest prawdziwy, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jego skład podany (wg. przepisów prawa) na opakowaniu. Jeśli w składzie znajduje się cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub inne słodziki, a także sztuczne barwniki lub inne nieznane nam składniki, taki miód można odłożyć z powrotem na półkę - to nie jest prawdziwy, naturalny miód i nie będzie miał jego właściwości. Jest to tzw. sztuczny miód, czyli właściwie syrop cukrowy - nie przyniesie nam nic dobrego, oprócz słodkiego smaku (jak to bywa z cukrem). Wprowadzenie takiego sztucznego miodu do diety nie jest najlepszym pomysłem - szczególnie do diety dzieci.

Gdzie kupić miód

Aby mieć pewność, że kupujemy prawdziwy miód, warto zrezygnować z kupowania go w supermarketach. Na pytanie, gdzie kupić miód aby był prawdziwy, pewna odpowiedź jest tylko jedna: w pasiece. Tam mamy pewność, że nasz miód to 100% naturalnego miodu. Warto zwrócić uwagę (szczególnie kupując miód w sklepie), czy miód, który chcemy kupić pochodzi z Polski. Często widuje się sprzedawane mieszanki miodowe, gdzie część miodu pochodzi np. spoza Unii Europejskiej. Wtedy taki miód spędza dużo czasu w transporcie, gdzie często jest np. przegrzewany i tym sposobem traci swoje wartości odżywcze. Warto więc zwrócić uwagę na miejsce produkcji miodu - producent ma obowiązek umieścić ją na opakowaniu.

Miody z polskiej pasieki

Czy prawdziwy miód krystalizuje

Jak rozpoznać prawdziwy miód? Czy prawdziwy miód krystalizuje? Tak, prawdziwy miód krystalizuje. Ale zacznijmy od tego, czym jest krystalizacja: jest to proces tężenia miodu, który jest zupełnie naturalny i bezpieczny. Miód wybierany jest w postaci płynnej (nazywamy to patoką) i dopiero później osiada, skleja się w grudki i w końcu zupełnie krystalizuje, zmieniając się w ciało stałe przypominające masło. Każdy miód krystalizuje inaczej (zależy to od rodzaju miodu, jego gatunku, sposobu przechowywania). Na prędkość i łatwość krystalizacji wpływ ma ilość glukozy, dlatego miód rzepakowy krystalizuje i zmienia się z potoki w “masełko” najszybciej. W miodach może również zachodzić rozwarstwianie się masy. Na dole osiadają kryształy glukozy, która ma naturalną skłonność do krystalizacji, a w górnych warstwach przeważa fruktoza. Nie ma to zatem nic wspólnego z mitycznym dodawaniem cukru do miodu - prawdziwy miód krystalizuje, zachowując przy tym wszystkie wartości odżywcze.

Wszystkie te procesy są odwracalne - wystarczy podgrzać słoik z miodem w kąpieli wodnej lub w piekarniku. Należy jednak przy tym pamiętać, aby nie doprowadzać miodu do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza. Przywrócimy mu wtedy płynną postać bez utraty jego wartości odżywczych.

Życzymy więc smacznego i zapraszamy do naszej pasieki, gdzie oferujemy zarówno miody tradycyjne, jak i miody z naturalnymi dodatkami. Zawsze prawdziwy miód i produkty pszczele prosto z polskiej pasieki!

Zapraszamy do sklepu

Miód z pyłkiem i propolisem

od 27.00 zł

Poprzedni wpis Następny wpis

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj