Szukaj

5 naturalnych produktów spożywczych wspomagających odporność

Anna, 31 marzec 2020
5 naturalnych produktów spożywczych wspomagających odporność

O odporność warto dbać całym rokiem - tylko silny system odpornościowy będzie w stanie radzić sobie z obroną naszego organizmu przed infekcjami i chorobami. Niedyspozycje wynikające z niedomagającego systemu odpornościowego są jednak szczególnie uciążliwe w okresach przejściowych - czyli jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym. Zmiany pogody, osłabienie, nieodpowiednio dobrany do pogody ubiór - to wszystko wpływa na to, że nasza odporność może potrzebować wsparcia. Najlepiej wspomagać się naturalnie razem z pożywieniem - żadne witaminy z apteki nie przynoszą takiego efektu, jak codziennie, świadome wzmacnianie naszego organizmu. Poznajcie nasze najlepsze, sprawdzone naturalne sposoby na odporność, które możecie wprowadzić do swojej diety od razu!

1. Warzywa i owoce

    Ten punkt chyba nikogo nie dziwi - warzywa i owoce oraz zawarte w nich witaminy i mikroelementy to podstawowy budulec naszej odporności. Odżywiają, wzmacniają, a przy tym są wyjątkowo smaczne! Jeśli dzieci nie lubią warzyw lub owoców, można je próbować przemycać w potrawach. Warzywa możemy zblendować na gładki sos lub zupę krem, a owoce podawać na przykład w postaci koktajli. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych owoców sezonowych, to warto wspierać się owocami liofilizowanymi - zachowują one wszystkie wartości odżywcze. Takie właśnie owoce i naturalne dodatki dodajemy do prawdziwego miodu wielokwiatowego, tworząc miody smakowe, które są pyszne, a przy tym wprowadzają do diety dziecka tak potrzebne owoce.

    2. Miód

      Wspomniany wyżej miód - od stuleci jest znany z dobrego wpływu na odporność organizmu. Niezależnie od tego, jaki jego rodzaj wybierzecie, miód podbuduje on wasz system ochronny i odpowiednio go wzmocni. Wybór miodu może z początku wydawać się trudny - ale zapewniamy, że o ile miód jest naturalny i pochodzi ze sprawdzonej pasieki, to nie ma tu złych wyborów. A jeśli interesuje was wpływ poszczególnych rodzajów miodu na odporność, wzmocnienie, odżywienie i inne kwestie zdrowotne, poczytacie o tym w naszym artykule “Który miód jest najlepszy?”.

      Pamiętajcie, że aby miód zachował swoje prozdrowotne właściwości, nigdy nie dodawajcie go do płynów i potraw o temperaturze wyższej niż 40 stopni. Letnia woda lub lekko ciepłe mleko i chwila mieszania wystarczą, aby miód się rozpuścił i służył naszej odporności.

      3. Superfoods

        Modne ostatnimi czasy słowo, po polsku określane jako superżywność. To produkty naturalne, nieprzetworzone, a zawierające składniki działające wyjątkowo pozytywnie na organizm. Wprowadzając kilka superfoods do swojej diety wzmocnicie odporność i poprawicie funkcje całego organizmu. My szczególnie polecamy produkty pszczele, jak pierzga lub pyłek pszczeli (dostępny również w opcji pyłku pszczelego w miodzie). Zadanie to spełnią również żurawina, orzechy i natka pietruszki. Jedzcie je regularnie, a wasz system odpornościowy podziękuje wyjątkowo mocną ochroną przed infekcjami.

        4. Kiszonki

          Kiszenie jest procesem, który konserwuje potrawy w naturalny sposób. Kwasy, które powstają podczas kiszenia sprzyjają namnażaniu się i rozwojowi bakterii jelitowych, które mają pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego, ale również układu odpornościowego. Dobre bakterie jelitowe, czyli tzw. szczepy probiotyczne wytwarzają dodatkową witaminę C. Kulinarnym tradycjonalistom polecamy kiszoną kapustę, a tym, którzy lubią nowe smaki, do gustu przypaść może azjatyckie kimchi. 

          5. Witamina D3

            Ta witamina odgrywa ogromną rolę w pracy naszego układu odpornościowego. Aby naturalnie dostarczyć ją do organizmu, specjaliści żywienia zalecają spożywanie tłustych ryb morskich (łososia, makreli, śledzia i tuńczyka). Pamiętajcie, żeby ryby jeść tylko ze sprawdzonych źródeł! Masło również jest bogate w witaminę D3. Na szczęście nasz organizm samodzielnie produkuje witaminę D3 pod wpływem wystawiania ciała na promienie słoneczne - przez część roku więc dostarczanie jej jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo przyjemne!

            Pamiętajcie o tym, że o odporność warto dbać zawsze w naturalny sposób. Żaden specyfik nie wchłania się tak dobrze, jak odpowiednio dobrane pod kątem odporności składniki zbilansowanej diety. Na wzmocnienie układu odpornościowego wpływa również wypoczynek, wysiłek fizyczny oraz stronienie od używek. Dbajcie o siebie cały rok, a skutecznie wzmocnicie swoją tarczę do obrony przed infekcjami, złymi bakteriami i wirusami!

            Koszyk

            Twój koszyk jest pusty.

            Dokonaj swoich pierwszych zakupów

            Cena zestawu: %bundleSum%
            Anuluj