Wosk pszczeli - zastosowanie
Wosk pszczeli - zastosowanie

Wosk pszczeli, tuż obok miodu, jest jednym z najbardziej znanych produktów pszczelarskich. Przez całe wieki wosk pszczeli był wykorzystywany do produkcji pachnących świec na użytek domowy i liturgiczny. Jakie zastosowanie ma wosk pszczeli na co dzień i jakie posiada właściwości?

czytaj więcej
Miód pitny - przepis i domowe sposoby na zrobienie
Miód pitny - przepis i domowe sposoby na zrobienie

Miody pitne wytwarzane były przez ludzi na dużą skalę już od czasów Starożytności, gdzie bardzo cenili go sobie Rzymianie. Chociaż pierwsze wzmianki na temat produkcji miodu pochodzą z terenów północnych Chin i datowane są na 7000 lat p.n.e., lub nawet na 1000 - 1700  p.n.e. biorąc pod uwagę hinduskie księgi liturgiczne z tego okresu.

czytaj więcej
Olej z rokitnika właściwości i zastosowanie
Olej z rokitnika właściwości i zastosowanie

Gałązka rokitnika nieco przypomina jarzębinową: ma mnóstwo złocisto-pomarańczowych kuleczek, tworzących rokitnikową kiść. Tylko liście rokitnika posiada inne niż te u jarzębiny, bardziej lancetowate, z delikatną srebrną poświatą i delikatnym meszkiem. Rokitnik to krzew, niegdyś ogrodowy, obecnie traktowany jako owocowy, bowiem owoce i pozyskiwany z nich olej, to największy jego atut. Łacińska nazwa rośliny nie odnosi się do jego specyfiki, ale do efektów działania. Phaos oznacza błyszczący, natomiast caballus to po łacińsku koń. Skąd takie słowa w nazwie? Zwierzęta azjatyckich stepów po to, by miały błyszczącą sierść, były karmione rokitnikiem. Rokitnik jest rośliną z rodziny oliwkowatych. Zwany jest rokitnikiem zwyczajnym, pospolitym, ale także rokitnikiem syberyjskim. Ta nazwa odnosi się do występowania rośliny.  Najwięcej jej rośnie na Syberii, choć porasta i inne obszary Europy i Azji. W Polsce uprawiany jest w ogrodach i sadach, a naturalnie pojawia się też nad Bałtykiem. 

czytaj więcej
Miód z pasieki czy z supermarketu?
Miód z pasieki czy z supermarketu?

Jeżeli chodzi o pytanie gdzie najlepiej zakupić miód to sprawa nie jest jednoznaczna. Czy lepiej wybrać jednak miód bezpośrednio z pasieki, co w większości przypadków wymaga, po pierwsze, poświęcenia większej ilości czasu na odnalezienie najbliższej pasieki, oraz po drugie nadrobienia paru kilometrów, żeby tam się dostać. Czy może lepiej zakupić miód razem z innymi produktami w pobliskim supermarkecie?

czytaj więcej
Czy miód może się zepsuć?
Czy miód może się zepsuć?

Dlaczego miód się nie psuje? Naturalny miód posiada antybakteryjne właściwości, czyli ma w swoim składzie substancje, dzięki którym bakterie nie rozwiną się w nim. Jest to między innymi nadtlenek wodoru. Związek ten powstaje w wyniku utleniania się glukozy do kwasu glukonowego. By taka reakcja powstała, potrzebny jest jeszcze enzym, mianowicie inwertaza. Jest to substancja, która trafia do miodu poprzez ślinę pszczół. Zatem, najprościej mówiąc, miód nie psuje się, bo pszczoły zabezpieczają go przed tym procesem. Nasze zadanie polega tylko na tym, by szczelnie zamknąć i odłożyć we właściwe miejsce.

czytaj więcej
Miód kremowany - co to jest?
Miód kremowany - co to jest?

Miód kremowany to czysty surowy miód, który został zgranulowany do gładkiej konsystencji. Jest to najpopularniejszy rodzaj miodu wyspach i zyskuje coraz większą popularność w Stanach a i powoli w Polsce. Miód w kremie ma wyjątkową konsystencję masła i jest idealny do smarowania tostów lub dodawania do gorących herbat.

czytaj więcej
Zimowe napoje z miodem - przepisy
Zimowe napoje z miodem - przepisy

Miód jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, co sprawia, że jest najlepszym domowym sposobem na zwalczanie infekcji i wzmacnianie odporności, zwłaszcza zimą. Ponadto jest dobry do utrzymania zdrowej skóry i włosów poprzez oczyszczanie toksyn i dostarczanie niezbędnych składników odżywczych skórze i włosom. Dlatego napoje z miodem są idealnym rozwiązaniem na zimowe napoje.

czytaj więcej
Pszczoła i miód - symbole i przysłowia
Pszczoła i miód - symbole i przysłowia

Pszczoły miodne oraz produkty będące efektem ich ciężkiej pracy, znalazły swoje zastosowanie nie tylko w codziennym życiu, ale również w ogólnie pojętej kulturze. Istnieje mnóstwo mniej lub bardziej znanych przysłów, cytatów oraz elementów symboliki posiadających swoje odniesienie do struktury społecznej pszczelego roju oraz o takich produktów jak miód, wosk, pyłek czy pierzga. Jakie istnieją złote myśli o pszczołach i czy znajdują one odzwierciedlenie w rzeczywistości?

czytaj więcej
Królowa pszczół - wszystko, co chciałbyś wiedzieć!
Królowa pszczół - wszystko, co chciałbyś wiedzieć!

Rozpoznanie królowej pszczół jest, wbrew pozorom, dosyć prostym zadaniem. Z uwagi na wybitnie istotną funkcję matki, pszczelarz zawsze oznacza ją w specjalny sposób. Przy użyciu przystosowanego do tego celu kleju, do królowej pszczół przyklejana jest tak zwana opalitka - kolorowe kółko mające za zadanie nie tylko wyróżnić królową, ale również wskazać na jej rok urodzin.

czytaj więcej
Miód z mniszka - właściwości
Miód z mniszka - właściwości

Miód z mniszka lekarskiego to jeden z wczesnych, wiosennych miodów nektarowych. O ile sam mniszek lekarski jest bardzo znany i rozpoznawalny wśród majowych, kwitnących kwiatów - miód jest trudno dostępny. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak rozpoznać miód mniszkowy i dlaczego warto zdobyć ten miód - w tym artykule znajdziesz odpowiedzi na każde z pytań.

czytaj więcej
Picie oleju lnianego - na co zwrócić uwagę, jak spożywać?
Picie oleju lnianego - skutki uboczne i przeciwwskazania

Pięknie nazywa się siemię lniane na kartach literatury - występuje tam jako złoty len, chociaż to len zwyczajny. I to właśnie pod taką nazwą figuruje w podręcznikach i atlasach. Jest powszechnie uważany za cenną odżywczo roślinę, od czasów pradawnych, niegdyś i dzisiaj używaną przez zielarzy. Ziarno lnu jest niewielkie, 2-3 milimetrowe, ma kolor szaro-brązowy. Co ciekawe, zalane wodą ziarna ciemnieją, powiększa się również ich objętość, nabierają galaretowatej konsystencji, a w dotyku stają się lepkie i śliskie, ponieważ z lnu wydostaje się śluz. To produkt, który w wierzeniach ludowych ma wiele dobroczynnych właściwości. Obecnie zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o dietę i odpowiednie nawyki żywieniowe. Jednak przed zakupem warto zapoznać się ze wszystkimi informacjami na jego temat. Z tego artykułu dowiecie się, kiedy pić olej lniany - rano czy wieczorem, jakie są przeciwwskazania do picia tłoczonego na zimno oleju lnianego oraz co może Was spotkać, jeżeli przesadzicie z jego spożywaniem. 

czytaj więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium